MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w...
fot. olgavolodina/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wspierają pracę układu krwiotwórczego

Buraki zawierają znaczne ilości żelaza, który wchodzi w skład hemoglobiny, czyli związku ułatwiającego transport tlenu do wszystkich komórek organizmu, a także usuwającego z nich dwutlenek węgla i inne produkty oddychania komórkowego. Sok, zakwas z buraka oraz barszcz czerwony polecane są szczególnie pacjentom z anemią oraz osobom starszym, ze względu na pogorszenie funkcji wytwarzania krwinek czerwonych.

Zobacz również

Kierowca skody wymusił pierwszeństwo. O wszystkim doniósł smartfon

Kierowca skody wymusił pierwszeństwo. O wszystkim doniósł smartfon

Niżanie wśród najlepszych na Mistrzostwach Polski w Siłowaniu na Rękę [FOTO]

Niżanie wśród najlepszych na Mistrzostwach Polski w Siłowaniu na Rękę [FOTO]

Polecamy

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu