W skrócie
Domowa tarta z borówkami to prawdziwy rarytas. W najprostszej wersji na podpieczonym kruchym spodzie układam borówki i zapiekam. Jednak deser będzie jeszcze smaczniejszy, gdy ułożysz je na gęstym kremem z budyniu. Przed podaniem gotowy wypiek oprósz cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty. Sposób na jej zrobienie podpatrzyłam w osiedlowej cukierni. Właśnie tak można było kupić tartaletki, które zainspirowały mnie do zrobienia podzielnego ciasta. Co więcej, ten łatwy w wykonaniu deser będzie wyglądał bardzo efektownie i stanie się ozdobą stołu.
Tarta z borówkami – prosty przepis na domowy deser
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g bardzo zimnego masła,
- 100 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 20 ml bardzo zimnej wody,
- szczypta soli.
Nadzienie borówkowe:
- 500 g świeżych borówek,
- 100 g cukru,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- sok z 1/2 cytryny.
Jak zrobić tartę z borówkami?
Sposób przygotowania:
- W metalowej misce połącz mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
- Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Całość rozcieraj palcami, aż powstaną małe grudki.
- Dodaj żółtko i 20 ml bardzo zimnej wody.
- Energicznie zagnieć ciasto, aby składniki się połączyły.
- Uformuj z nich jednolitą kulę, owiń ją ściśle woreczkiem foliowym i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm.
- Wyłóż nim formę do tarty, dociskając do brzegów.
- Nadmiar ciasta odetnij nożem i skrawkami wylep spód.
- Nakłuj spód widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obsyp grochem lub kulkami ceramicznymi, aby zapobiec jego wybrzuszeniu podczas pieczenia.
- Wstępnie podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż będzie rumiane.
- W dużej salaterce wymieszaj borówki z cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i sparzoną skórką z cytryny.
- Na podpieczony spód wyłóż borówki na całym podpieczonym spodzie.
- Piecz tartę z borówkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż borówki staną się miękkie, a sok zacznie lekko bulgotać.
- Po upieczeniu, wyjmij tartę borówkową z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zachęcam cię, aby ostudzoną tartę z borówkami podawać z gałką lodów waniliowych, albo polać sosem śmietankowym. Możesz także udekorować ją bitą śmietaną i skórką z cytryny. W takiej formie będzie to prosty deser na wyjątkowe spotkania rodzinne.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?